Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Hjärndagen 2018 – bokningen stängd

Fördjupa dina kunskaper och utmana dina fördomar tillsammans med några av Sveriges främsta forskare.

Publicerad

Bild: Istock

Tid: 16 november 2018 kl 9.00–16.00
Plats: Rival, Mariatorget, Stockholm.
Pris: 1295 kr inkl. moms (lunch och fika ingår).
Boka innan 8 november!


Program

09.00 Moderatorerna Jonas Mattsson och Viveka Ljungström inleder

09.10 Kön och hjärnan
Beror könsskillnader i hur vi tänker, känner och beter oss främst på sociala processer? Eller avspeglar de delvis olikheter mellan hur kvinnliga och manliga hjärnor är organiserade?
Markus Heilig är psykiater och professor vid Linköpings Universitet, och författare till boken Hon, han och hjärnan (Natur & Kultur).

9.50-10.15 Fika

10.15 Autism: Vad ryms i en diagnos?
Hur kan man som hjärnforskare tackla den stora variationen inom autismspektrumet? Kajsa Igelström berättar om de utmaningar som väntarden som försöker ta reda på hur hjärnan egentligen fungerar hos individer med en autismdiagnos.
Kajsa Igelström är biträdande lektor vid Linköpings universitet och initiativtagare till forskningsprojektet Extraordinary brains.

10.55 Autismdiagnosen – en livsviktig vändpunkt
Efter år av mörker och vanmakt fann Lina Liman till slut förklaringen till sina svårigheter: autism. Hon hade då tillbringat större delen av sitt vuxenliv inom psykiatrin, mött nästan hundra läkare, ordinerats starka mediciner och elbehandlingar och i långa perioder varit inlagd för tvångsvård. Ingen förstod varför hon mådde så dåligt, eller varför hon inte svarade på behandlingsförsöken. Autismdiagnosen blev en livsavgörande vändpunkt. Med avstamp i sina personliga erfarenheter belyser Lina Liman varför det är så viktigt att bredda bilden av autism och fördjupa förståelsen för neuropsykiatriska funktionsvariationer, inte minst hos kvinnor.
Lina Liman är journalist och författare till den självbiografiska boken ”Konsten att fejka arabiska – en berättelse om autism” (Albert Bonniers förlag 2017).

11.35-12.35 Lunch

Föreläsarna: Kajsa Igelström, Anna Falk, Emil Jensen, Per Snaprud, Christian Benedict, Julia Uddén, Markus Heilig och Lina Liman.

12.35–12.50 Tvångstankar för dagen
Gästspel med Emil Jensen, aktuell med föreställningen ”En gemensam galning”.
Emil Jensen är artist, poet och radiopratare.

12.50 Medvetandets återkomst
Hur uppstår känslan av att finnas till ur ett stycke kött inuti skallen? Filosofer och hjärnforskare har käbblat om den saken i evigheter. Nu försöker allt fler knäcka nöten med en radikal teori som utgår från att medvetande finns i allting.
Per Snaprud är vetenskapsjournalist, före detta hjärnforskare och författare till boken Medvetandets återkomst (Natur & Kultur).

13.30 Sömn, hjärnans och kroppens bästa vän! 
Vi har alla relation till sömn – för en del är den ett problem, för andra något som bara ”är”. Det pratas mycket om sömn, inte minst inom hälsa. Sover du för lite, för mycket, lagom? Men vad har sömnen egentligen för funktion för oss? Är det farligt att sova för lite? 
Christian Benedict är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet och forskar om sömnens betydelse för hälsan och prestationen. Hur kan vi använda sömnen på bästa sätt, om vi ser till forskningen?  Han är aktuell med boken Sömn, sömn, sömn (Bonnier fakta).

14.10 Fika

14.30 Hon odlar hjärnor
Hur man genom omprogrammering av hudceller kan ta fram stamceller som kan användas till att odla mini-hjärnor. Anna Falk och hennes kolleger utreder hur stamcellsbehandling för hjärnan skulle kunna bli tillgänglig och om en stamcellsbank som representerar Sveriges befolkning är lösningen.
Anna Falk är docent vid Karolinska Institutet.

15.10 Den läsande hjärnan
Vad händer i hjärnan när vi läser? För bara ett antal tusen år sen tog kulturen och det skrivna ordet hjärnan i besittning. Läsandets utveckling belyser hur hjärnan och kulturen påverkar varandra.
Julia Uddén är hjärnforskare vid Stockholms universitet och medförfattare till boken Den läsande hjärnan (Natur & Kultur).

15.50 Avslutning

16.00 SLUT


Tid: 16 november 2018 kl 9.00–16.00
Plats: Rival, Mariatorget, Stockholm.
Pris: 1295 kr inkl. moms (lunch och fika ingår).
Boka innan 8 november!

Hjärndagen 2018 på Rival

Tid: 16 november 2018 kl 9.00–16.00

Plats: Rival, Mariatorget, Stockholm.

Pris: 1295 kr inkl. moms (lunch och fika ingår).

Boka biljett

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor