Hormonfritt p-medel för kvinnor på gång

Genom att förstärka kroppens egen slembarriär går det att hålla spermier utanför livmodern även under ägglossning, visar svenska forskare.

Publicerad
Baggespermier märkta med flourescens

Forskarna testade den nya vaginalgelen på får, vars vagina storleksmässigt liknar kvinnors. Tackor inseminerades med baggespermier märkta med flourescens och då gick det att se hur långt upp mot livmodern dessa nådde.
Bild: Xavier Druart, Pixamin platform, Inrae

I livmoderhalsen bildar slem en ogenomtränglig propp under större delen av menscykeln, men det luckras upp vid ägglossning så att spermier kan passera. Nu visar en grupp forskare att det går att förstärka slemmet med en polymer kallad kitosan så att det stänger ute spermier.

– Kitosan är en av de vanligaste naturligt förekommande polymererna, men här är det en viss variant som vi har provat ut, säger bioingenjör Thomas Crouzier, verksam vid Karolinska institutet och vid avdelningen för glykovetenskap vid KTH, som har lett arbetet.

Thomas Crouzier
Thomas Crouzier är verksam vid Karolinska institutet och vid avdelningen för glykovetenskap vid KTH.

Slem byggs upp av så kallat mucin, som i sin tur byggs upp av peptidkedjor med fästa sockerkedjor. När kitosan binder till sockerkedjorna bildas ett ogenomträngligt nätverk.

Vaginal-gel testades på får

I ett första steg testade forskarna vilken variant av kitosan som bäst stärkte slem. I detta steg användes insamlade prover från ett femtiotal kvinnor med ägglossning. Donerade spermier fick simma i ett tunt fem centimeter långt glasrör med slem som tillsatts med olika varianter av kitosan. 

En variant som hade molekylvikten 36,2 kDa fungerade då bäst. I nästa steg gjordes kitosan-lösningen om till en gelé för att stanna på plats och testades därefter på får.

– Vi valde tackor eftersom deras slida storleksmässigt liknar kvinnors, säger Thomas Crouzier.

Sju tackor fick ungefär fem milliliter kitosan-gel eller gel utan kitosan insprutad och därefter inseminerades de med baggespermier som gjorts fluorescerande. Det gjorde att forskarna kunde följa spermiernas väg och de såg då att spermierna inte tog sig förbi livmoderhalsen när tackorna hade fått kitosan-gel.

Resultaten publicerades i tidskriften Science Translational Medicine där kollegan Ulrike Schimpf var försteförfattare.

Fyra av tio graviditeter oönskade

Enligt Thomas Crouzier visar studier att omkring 40 procent av alla graviditeter är oplanerade, vilket till stor del beror på att par inte använder preventivmedel.

– Omkring hälften av alla kvinnor vill inte använda preventivmedel med hormoner på grund av biverkningar, säger han.

De barriärvarianter som finns – kondom, den motsvarande kvinnliga varianten femidom eller pessar – tycker många är bökiga att använda.

– Dessa tekniker, ihop med olika spermiedödande medel, är mycket gamla och det har inte skett några större framsteg på preventivmedelsområdet sedan 1960-talet så här behövs nya innovationer, säger han.

Många slags slembarriärer

Thomas Crouziers eget intresse för att påverka kroppens slem handlade inledningsvis om att stärka naturliga slembarriärer som av olika anledningar inte fungerar som de ska.

– Det kan handla om slemlager på tarmens insida som inte stänger bakterier ute, vilket därför leder till inflammation, eller torrhet i ögon och mun på grund av otillräcklig slembildning, säger han. 

År 2018 startade han ett företag ihop med Frederik Petusson Madsen, som var den som först började engagera sig i att ta fram ett nytt, icke-hormonellt preventivmedel.

– Hans flickvän ville inte äta p-piller på grund av humörpåverkan, så han kom till KTH för att prata med en grupp som jobbar med artificiell spindeltråd, säger han.

Då var tanken att av det materialet skapa ett tunnare skydd, som ett sätt att gradvis förbättra dagens pessar.

– Men så träffade han mig och då blev slem måltavlan i stället, säger Thomas Crouzier.

I ett samarbete med det amerikanska läkemedelsföretaget Organon pågår nu vidareutveckling av vaginalgelen.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor