Annons

Inkomstskillnader inte hälsofarliga

En analys av utplaceringar av flyktingar ger inget stöd för teorin om att inkomstskillnader påverkar hälsan.

Annons

Frågan om ojämlikhet påverkar hälsan har länge debatterats bland ekonomer. Nu har en ny svensk studie tillfört nya argument.

Forskarna har undersökt data från en situation som nästan liknar ett experiment – utplaceringen av flyktingar i Sverige. Flyktingar är en grupp som är extra vårdkrävande: under 1990-talet behövde de sjukhusvård i 9 procent högre omfattning än svenskfödda.

Under 1980- och 90-talen placerades nyanlända flyktingar i olika kommuner utifrån tillgången på lägenheter. De fick alltså inte välja själva. Sedan undersökte forskarna hälsan hos flyktingarna via sjukhusdata för de första fem åren i Sverige, mot kommunens inkomstskillnad.

Resultatet visar ingen tydlig hälsoeffekt av inkomstskillnaden i kommunen. Studien publicerades nyligen i Ekonomisk debatt.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.