”Lantmäteri ger ekonomisk tillväxt”
Att visa hur äganderätt och demokrati skapar välstånd är ekonomipristagarnas viktigaste bidrag, enligt nationalekonomen Ola Olsson.
Om man är diktator i ett fattigt land har man mycket att lära av årets ekonomipristagare, säger Ola Olsson, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet. Han är inte överraskad över att Daron Acemoglu, Simon Johnson och James A. Robinson har belönats med Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2024.
– Det var ganska väntat att de skulle få priset förr eller senare.
Vad har deras forskning betytt inom ditt fält?
– En djupare förståelse för varför vissa länder är rika och andra fattiga, vilket är en väldigt grundläggande fråga. De har också visat att man inte bara kan se på ekonomisk politik utan att det finns djupare underliggande institutionella faktorer som man inte kan bortse från.
Om man är diktator i ett land med svag ekonomi, vad är pristagarnas råd för att skapa välstånd?
– Även om man råkar vara en snäll diktator så är inte det hållbart. Det finns ingen trovärdighet i att man på längre sikt skulle ha god politik, så det första man ska göra är att införa demokrati. Det andra är att införa ”rule of law”, alltså oberoende rättsinstanser och lagstiftning som gäller alla, inklusive eliten och diktatorn själv. Sedan är det särskilt viktigt att titta på hur äganderätt regleras i institutioner.
Hade din forskning sett annorlunda ut om inte de pristagartrion hade banat väg?
– Ja, det tror jag. Det mesta av min forskning har på ett eller annat sätt relaterat till vad de har gjort. Vi har presenterat forskningsresultat alldeles nyss där vi använder deras ekonometriska metod för att studera effekterna av lantmäterireformer i världen på ekonomisk tillväxt.
Och vad kom ni fram till?
– Att införa lantmäterifunktioner i ett land har ganska stor effekt på ekonomisk tillväxt. Lantmäteri är ett sätt att stärka äganderätten genom att kartlägga exakt vem som äger vad.
Vilka av pristagarnas böcker vill du tipsa en lekman om att läsa?
– Jag skulle rekommendera Why nations fail (2012), som är bästsäljande och välciterad. Om man är intresserad av hur AI och ny teknologi kan påverka ekonomisk utveckling så kan man gärna läsa den senaste boken: Power and progress av Daron Acemoglu och Simon Johnson (där är inte Robinson med). Det är inte den de fick pris för men det är en väldigt inflytelserik bok.
Läs mer om ekonomipriset 2024
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer