Annons

Många cyklister blir påkörda i Malmö

Ny rapport visar att kollisioner mellan cyklar och motorfordon är betydligt vanligare i Malmö än i övriga landet.

Författare: 

Publicerad:

2013-09-02

Malmö är den farligaste staden att cykla i, mätt i andel cykelolyckor där motorfordon är inblandade. Hela 25 procent av cykelolyckorna involverar motorfordon, trots att staden utmärks av att det finns många cykelbanor som är helt skilda från biltrafiken. Genomsnittet i landet för denna typ av olyckor är 14 procent.

– Vi vet inte varför Malmö sticker ut på detta sätt, säger Susanne Gustafsson utredare vid Statens väg- och trafikforskningsinstitut.

Samtidigt använder bara 15 procent av cyklisterna i Malmö hjälm, jämfört med 55 procent i Göteborg och hela 80 procent i Stockholm (se även Cykelhjälm allt vanligare).

– Stockholmare verkar ha många nya cykelpendlare som är medvetna och som cyklar fort och nära trafiken. Sedan har omfattningen av hjälmbruket säkert spridningseffekter. Om många har hjälm så tar säkert ännu fler på sig, säger Susanne Gustafsson.

Studien har genomförts vid Statens väg- och trafikforskningsinstitut.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Känns som ett ganska trubbigt mått. Malmö kanske är väldigt bra på att förebygga singelolyckor och andra typer av olyckor som inte involverar motorfordon?

Lägg till kommentar