Medicinpriset till upptäckt av mikro-RNA

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin delas lika mellan Victor Ambros och Gary Ruvkun för upptäckten av mikro-RNA och dess roll i posttranskriptionell genreglering.

Publicerad
Victor Ambros och Gary Ruvkun

Victor Ambros och Gary Ruvkun tog emot 2015 Breakthrough Prizes in Life Sciences.
Bild: Getty images

Artikeln uppdateras löpande under dagen.

I sin presentation beskriver Nobelkommittén hur alla celler innehåller samma kromosomer och därmed samma uppsättning gener. Trots det har vi olika celltyper och frågan är hur dessa skillnader uppstår – hur rätt uppsättning gener aktiveras i varje celltyp.

Den frågan ledde till att Victor Ambros och Gary Ruvkun upptäckte mikro-RNA:s roll i detta. ”Den överraskande upptäckten avslöjade en ny dimension av genreglering som visat sig ha en fundamental betydelse för organismers utveckling och funktion.”

Transkription är processen där genetisk information går från dna till m-RNA (budbärar-RNA). När detta inte fungerar utvecklas cellerna inte som de ska och risken ökar för sjukdomar såsom cancer, diabetes och autoimmunitet.

Det finns ännu inga kliniska tillämpningar av den forskning som belönas, utan det rör sig om grundforskning vars praktiska nytta ligger i framtiden.

Victor Ambros och Gary Ruvkuns resultat publicerades vetenskapligt 1993.

– Deras forskning var helt och hållet driven av nyfikenhet. De tittade på rundmaskar i mikroskop och tyckte att de såg märkliga ut. Några var ovanligt stora och andra var ovanligt små. Det ledde så småningom till ett helt oväntat genombrott, säger Olle Kämpe, professor i klinisk endokrinologi och ledamot av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet.

Nobelförsamlingens Thomas Perlman fick innan presskonferensen bara tag på Gary Ruvkun: ”Det var hans fru som först svarade. Han lät trött. Uppspelt, glad och entusiastisk. Glad över att komma till Stockholm.”

Victor Ambros föddes 1953 i Hanover, New Hampshire, USA, och doktorerade vid Massachusetts Institute of Technology, Cambridge. Sedan 2008 är han anställd som professor vid the University of Massachusetts Medical School, där han är Silverman Professor of Natural Sciences.

Gary Ruvkun föddes 1952 i Berkeley, Kalifornien, USA, och doktorerade vid Harvard University 1982. Sedan 1985 forskar han vid  Massachusetts General Hospital och Harvard Medical School 1985, där han i dag är verksam som Professor of Genetics.

Den banbrytande upptäckten av mikroRNA var överraskande och avslöjade en helt ny dimension av genreglering.
Bild: Nobelkommittén för fysiologi eller medicin, Illustration: Mattias Karlén

Här nedan kan se direktsändningen av tillkännagivandet i efterhand.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor