Mindfulness kan hjälpa vid kronisk inflammation

En specifik typ av inflammation som är kopplad till kroniskt inflammatoriska sjukdomar har visat sig minska med mindfulnessträning. 

Publicerad

När försökspersoner fick det aktiva ämnet i peppar, capsaicin, på huden sågs en minskad hudrodnad hos de som tränat mindfulness. Rodnaden är ett mått på så kallad neurogen inflammation, som till exempel finns vid kronisk inflammation. Den amerikanska studien publicerades nyligen i tidskriften Brain, Behaviour, and Immunity.

 

Personerna hade tränat Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) i åtta veckor och jämfördes med en grupp som hade gjort andra stressreducerande övningar.

 

Forskarna mätte även halten av vissa inflammationsämnen i de skinnblåsor som bildas av capsaicinet. Ju längre tid försökspersonerna hade lagt ner på mindfulness, desto lägre var halten av ämnena.

 

Tidigare studier har visat att mindfulness kan förbättra hudläkning vid psoriasis.

 

Forskarnas slutsats är att mindfulness specifikt minskar den neurogena inflammationen. I förlängningen skulle det kunna ge lindring till människor med olika kroniska inflammatoriska sjukdomar till exempel psoriasis.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor