Minimal sensor mäter blocksockret

En mikronål med en inbyggd sensor som mäter blodsockret kan göra livet som diabetiker mindre smärtsamt.

Publicerad
KTH-forskarnas nya blodsockersensor är så liten att den får plats i mikronålen som är inramad till vänster i bilden. Under den syns en traditionell nål. 
Bild: KTH

Personer med diabetes behöver ha koll på sitt blodsocker. Tidigare har enda sättet varit att ta blodprov genom att sticka sig i fingret flera gånger dagligen. De senaste åren har det blivit vanligare med blocksockermätare som sitter fast i huden och kan läsas av kontinuerligt till exempel med hjälp av mobilen. Dessa mätare kräver dock att en nål sticks in i huden där de suger upp hudvätska för att läsa av blocksockernivån, en process som kan göra ont.

Forskare på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm har utvecklat en lösning i form av en minimal blodsockermätare som kan föras in i det yttersta hudlagret helt smärtfritt.

– Vår sensor är 50 gånger mindre än de som finns på marknaden i dag, säger doktoranden Federico Ribet som utvecklat sensorn tillsammans med universitetslektor Niclas Roxhed och professor Göran Stemme på KTH.

Sensorn sätts på plats och skyddas av en mikronål som bara är 0,7 millimeter lång och 0,2 millimeter i diameter. Därifrån mäter den blodsockret och skickar värden till en mottagare. Systemet beskrivs i en artikel i tidskriften Biomedical Microdevices.

Forskarna har testat en prototyp på frivilliga i labbet.

– Det fungerade bra, men eftersom det ännu inte är en färdig produkt har vi bara mätt under två timmar, säger Federico Ribet.

Mikronål för blodsockermätning
Sensorn mäter blodsockret kontinuerligt.
Bild: KTH

KTH-forskarna är inte de enda som utvecklar system med mikronålar för att mäta blodsocker smärtfritt, men ingen av de lösningar som tidigare presenterats har en så liten sensor att den får plats inne i nålen. Fördelen blir en enklare konstruktion eftersom hudvätskan inte behöver sugas upp för att läsa av blodsockernivån.

Lösningen är patentsökt och forskarna hoppas nu hitta samarbetspartners som kan utveckla den till en färdig produkt.

– Det vore fantastiskt. Att kunna göra livet enklare för många människor, det är ju drömmen för en forskare, säger Federico Ribet.

 

 

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor