Neandertalare skapade konst

Vi moderna människor har gett våra egna föregångare äran för att ha skapat världens alla grottmålningar. Men nya dateringar avslöjar att några av konstnärerna var neandertalare.

Publicerad
Målningen som liknar en stege lite till vänster om bildens mitt är äldre än 64 000 år, och därmed betydligt äldre än de äldsta spåren av vår egen art i Europa.
Bild: P. Saura

Homo stupidus – den dumma människan – var ett av namnförslagen som diskuterades innan forskarna fastnade för Homo neanderthalensis. Våra utdöda släktingar har alltid haft rykte om sig att vara tröga och sakna förmåga att tänka i symboler.

Nu får de upprättelse. En internationell forskargrupp har kommit fram till att målningarna i tre spanska grottor är mer än 64 000 år gamla. Eftersom Europas äldsta spår av moderna människor är över 20 000 år yngre slår de fast att upphovsmännen måste ha varit neandertalare.

Bland motiven i grottorna finns symboler och mönster med linjer, prickar och geometriska figurer, liksom bilder av djur och konturer av mänskliga händer.

– Vi kan dra slutsatsen att neandertalare tänkte abstrakt och symboliskt, och att de inte skiljde sig från vad vi vet om de tidiga moderna människorna när det gäller kognitiva förmågor, säger Dirk Hoffmann, forskare vid Max Planck-institutet för evolutionär antropologi i Leipzig, Tyskland.

Konstnärerna använde rött och svart pigment. Ovanpå färgen finns avlagringar av salt som Dirk Hoffmann och hans medarbetare har analyserat med en förfinad variant av så kallad uran torium-datering. Forskarna skrapade loss några milligram av avlagringarna och kunde göra sina analyser utan att skada neandertalarnas konstverk. De beskriver sina resultat i tidskriften Science.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor