Nytt test för dödlig cancer

Forskare i Lund har utvecklat ett test för tidig upptäckt av bukspottkörtelcancer. I dag har personer med sjukdomen en dyster prognos.

Publicerad

Cancer i bukspottkörteln upptäcks ofta när det är för sent och tumören hunnit sprida sig. Trots att det är en ovanlig sjukdom dör lika många människor i bukspottkörtelcancer som i bröst- eller tjocktarmscancer enligt siffror från Cancerfonden.

Om tumören kunde upptäckas på ett tidigt stadium skulle liv kunna räddas. Företaget Immunovia i Lund utvecklar ett test som bygger på blodanalys. I tidskriften Journal of Clinical Oncology redovisar forskare vid företaget, i samarbete med bland annat universiteten i Lund och Köpenhamn samt Oregon Health and Science University i USA, att testet upptäcker tidiga stadier av bukspottkörtelcancer med 96 procents säkerhet.

–      Detta kan vara flera månader innan symptom då möjligheterna att operera bort är betydligt bättre, säger Carl Borrebaeck, professor i immunteknologi vid Lunds universitet och grundare av Immunovia där han också är styrelseordförande. 

Testet går ut på att undersöka vilka proteiner som finns i patientens blod. Bland de 100-tals ämnen som cirkulerar i blodet har forskarna bakom den nya studien identifierat 29 som finns hos patienter med tidiga stadier av bukspottkörtelcancer. Dessa fångas med hjälp av antikroppar som fästs på ett chip.

Nästa steg är att försöka ta det nya testet till marknaden, men innan dess behövs fler studier En sådan har redan startats i USA och resultaten från den väntas bli klara om cirka tre år.

Ärftliga faktorer, typ-2-diabetes och kronisk bukspottkörtelinflammation ökar risken för bukspottkörtelcancer. I framtiden skulle testet kunna användas för att undersöka dessa grupper. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor