Omdebatterad lag mot kusingifte kan införas 2026

Kusiner ska inte kunna gifta sig med varandra och utländska kusinäktenskap ska inte godkännas i Sverige. Det föreslår regeringens utredare. Historikern Brita Planck har varnat för konsekvenserna av ett sådant förbud.

Publicerad
Utredaren Anne Kuttenkeuler och justitieminister Gunnar Strömmer

Den 8 oktober 2024 lämnade Anne Kuttenkeuler över utredningen om förbud mot kusinäktenskap till justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Bild: Sofie Pehrsson/Regeringskansliet

”Historiskt har olika typer av äktenskapsförbud handlat om övermaktens vilja att kontrollera undersåtarna, oftast i bästa välvilja.” Det skrev historikern Brita Planck i en debattartikel på F&F.se tidigare i år. I en replik framhöll fyra forskare från olika fält att ”en bred informationskampanj om de genetiska riskerna med kusinäktenskap och inavel” borde genomföras i Sverige.

Utredning om kusinäktenskap

Anledningen till debatten var att regeringen hade tillsatt en utredning om förbud mot kusinäktenskap – nu har förslaget presenterats. Utredaren Anne Kuttenkeuler, hovrättsråd och vice ordförande i Svea hovrätt, föreslår att äktenskap mellan kusiner förbjuds, med ytterst få möjligheter till undantag. Även äktenskap mellan personer med vissa andra släktskap föreslås förbjudas.

– Det här kan bidra till att motverka hedersförtryck, tillsammans med andra åtgärder, sade Anne Kuttenkeuler vid regeringens pressträff.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) förtydligade att det inte bara handlade om att komma åt symtom på hedersförtryck utan också om att förändra normerna framåt.

– Om man kan ta itu med de allvarligaste konsekvenserna av de bakomliggande värderingarna kommer man dels att skydda unga människor som drabbas av de här normerna, men det är klart att man över tid också kommer att påverka de bakomliggande värderingarna, sade Gunnar Strömmer vid pressträffen.

Svårt att kontrollera släktskap

Historikern Brita Planck påpekade i sin forskarkommentar att det kommer bli praktiskt svårt att kontrollera släktskap mellan personer som kommer till Sverige från ett annat land och vill gifta sig, eller redan är gifta. Hur kontrollen ska ske diskuterades även vid pressträffen. Utredaren hänvisade till myndigheter den som ansöker om hindersprövning eller om att få ett befintligt äktenskap godkänt i Sverige måste intyga på heder och samvete att uppgifterna är riktiga.

– Skulle man uppge det här falskeligen så är det ett brott, sade utredaren Anne Kuttenkeuler.

Utredaren föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2026.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor