Över 10 000 supernovor upptäckta med AI-teleskop

En kamera som automatiskt söker av natthimlen hjälper forskarna att upptäcka exploderande stjärnor.

Publicerad

Bilden visar en av de tiotusen supernovor som har avbildats med ZTF. Detta är SN2019yvq i galaxen NGC 4441, nära 140 miljoner ljusår bort.
Bild: ZTF/A. A. Miller (Northwestern University) and D. Goldstein (Caltech)

Astronomen Fritz Zwicky jagade supernovor mellan 1921 och 1974, och lyckades upptäcka drygt 120 stycken. Han höll länge rekordet för att ha hittat flest, men med nya verktyg har astronomer nu mångfaldigat observationerna. Jesper Sollerman, professor i astronomi vid Stockholms universitet, är engagerad i projektet. Han har personligen med hjälp av dagens verktyg kunnat identifiera flera tusen supernovor, berättar han i ett pressmeddelande.

Instrumentet ZTF (Zwicky transient facility) är monterat på det teleskop som Fritz Zwicky använde på sin tid och som står på ett berg i Kalifornien. Automatiskt söker ZTF igenom himlavalvet efter uppflammande ljuskällor som kan vara exploderande stjärnor. Sedan granskas fotografierna av de potentiella upptäckterna av en astronom, eller – numera – av ett automatiskt AI-system som bygger på maskininlärning.

Fler upptäckter väntar

Med hjälp av ZTF har totalt över tiotusen nya supernovor upptäckts och klassificerats på ungefär sex år. Det är sjuttio procent av alla hittills kända supernovor.

Nästa år ska det nya Vera Rubin-teleskopet stå klart och börja mönstra igenom stjärnhimlen i ett projekt som kallas Legacy survey of space and time (LSST). Det ska bland annat komplettera ZTF.

Jesper Sollerman har skrivit i Forskning & Framsteg både om ZTF och om LSST.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor