Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Parasitsjukdom kan upptäckas med mobilkamera

Den snabba utvecklingen av mobilkameror, öppnar möjligheter för helt nya användningsområden. Nu kan man använda mobilkameradelar som ett minimikroskop.

Publicerad
Provet läggs direkt på mobilkamerans fotosensor.
Bild: Heli Vilmi

Genom att bygga om en vanlig mobilkamera, har en svensk-finsk forskargrupp nu lyckats tillverka ett mycket billigt och enkelt minimikroskop. Idén kom ursprungligen från NASA, som ville utveckla små mikroskop att använda i rymdforskningen

– Tanken är att göra ett mobilt och billigt mikroskop som är tillgängligt på platser där man inte har vanliga lab-mikroskop. Vår prototyp kostar inte mer än ett fåtal kronor, säger Johan Lundin, forskningschef vid Institutet för molekylär medicin i Finland och gästprofessor på Karolinska Institutet.

 I en studie i PLoS Neglected Tropical Diseases har den svensk-finska forskargruppen beskrivit hur man med hjälp av minimikroskopet kan diagnosticera parasitsjukdomen snäckfeber (bilharzia) i urin. Med möjligheten att dela bilden via mobilnätet, kan också själva diagnosen ställas av experter på distans

Ett lab-mikroskop kostar minst 20 000 kronor, vilket är en alltför hög kostnad i många fattiga länder. Tillsammans med Centrum för mikroskopi och nanoteknologi vid Uleåborgs universitet, tillverkar nu forskargruppen nya mikroskop som ska testas i en fältstudie.

Projektets övergripande namn är MoMic – Mobile Microscopy och målet är att göra ett mobilt mikroskop med tillräcklig upplösning för att hitta flera olika parasitsjukdomar, som idag är underdiagnosticerade i världen.

– Till samma pris som till exempel en smartphone kan vi utveckla en något mer avancerad lösning, som då får samma upplösning som ett lab-mikroskop. Med det kan vi till exempel se malariaparasiten som kräver högsta möjliga optiska förstoring, säger Johan Lundin.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor