Prover redo att hämtas på Mars

Nu ligger tio markprover paketerade för att hämtas på Mars. När de har anlänt till jorden ska de analyseras i jakt på spår av liv.

Publicerad
Fotomontage med provkapslar på Mars yta.

Bilden är ett montage av fotografier som tagits med en kamera på roboten Perseverance, med provkapslarna markerade i gult. Var och en har ett eget namn och det finns noggrann dokumentation av var proverna är tagna.
Bild: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Strövarroboten Perseverance landade på Mars i februari 2021, och har sedan dess utforskat Jezerokratern och tagit prover. Nu har den noggrant placerat ut tio förseglade rör av titan på marken, på en plats som ska vara lätt att hitta tillbaka till. Sju av dem innehåller borrprover från berggrunden, en innehåller grus från ytan, en är ett luftprov, och en är en referenskapsel för att undersöka vilka ämnen från själva roboten som kan ha kommit med i proverna.

– Tanken är att man ska fortsätta samla in nya prover, men detta är en backup om Perseverance skulle sluta fungera, säger Sandra Siljeström på forskningsinstitutet Rise som tillhör forskarlaget som styr Perseverance.

Huvudplanen är att Perseverance själv ska leverera provkapslar till en farkost som ska landa och skicka ut dem i omloppsbana. Där ska de hämtas av en annan sond. Hela projektet håller på att planeras i ett samarbete mellan Nasa och den europeiska rymdorganisationen Esa, och tanken är att det ska göras inom tio år.

Så här är det tänkt att hämtningen av prover ska fungera.

Uttorkat delta kan gömma spår av liv

Området som Perseverance strövar omkring i har troligen varit ett floddelta i en sjö, på den tiden det fanns flytande vatten på Mars yta. Det är en intressant plats för att försöka hitta spår av eventuellt liv som kan ha funnits där. Men många undersökningar går inte att göra på plats.

– Det går inte att skicka den allra senaste tekniken till Mars. Och i ett labb kan du koncentrera proverna för analys, säger Sandra Siljeström.

Därför tycker hon och många andra forskare att det är mycket viktigt att få hem proverna till jorden.

Kina planerar också att hämta prover från Mars.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor