Rekorddjup borrkärna från havets botten

Stenprovet ger ledtrådar till geologin i jordens inre.

Publicerad
Borrkärna av sten

Borrkärna från havsbotten har tagits upp av expedition 399 av forskningsprogrammet IODP ombord på skeppet JOIDES Resolution.
Bild: Johan Lissenberg

Forskare har tagit upp en i stort sett sammanhängande borrkärna som är 1 268 meter lång från Atlantens botten. Även om djupare hål har borrats tidigare är detta den längsta borrkärnan i sitt slag.

Målet är att lära sig mer om den övre manteln, alltså den del av jorden som ligger innanför jordskorpan, mellan 6 och 70 kilometer under jordytan. Där kontinentalplattorna delar sig i mitten av Atlanten kommer sten från manteln närmare ytan och omvandlas på vägen. Delar av materialet från manteln smälter när trycket sänks. Borrkärnan består till största delen av peridotit, den bergart som manteln består av. I den syns hur berget påverkas av havsvatten, och även kanaler där smält material tagit sig in.

Området där forskarna har borrat kallas Atlantismassivet och ligger vid den Atlantiska centralryggen. Där finns också hydrotermiska öppningar med spännande kemi som är av intresse för att förstå mer om livets uppkomst.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor