Annons

En tidigare studie pekade på att ryggbedövningar ökar risken för autism, men fick kritik för sin metod. En ny studie hittade däremot inget samband.

Bild: 
Getty images

Ryggbedövning saknar koppling till autism

En epiduralbedövning under förlossningen ökar inte risken att barnet drabbas av autism. Det visar ny kanadensisk forskning.

Annons

Publicerad:

2021-04-20

Vid en epiduralbedövning injiceras bedövningsmedel i ryggen, specifikt i utrymmet som omsluter ryggmärgen. Det är i dag den mest effektiva smärtlindringen som finns tillgänglig vid en förlossning.

Nu visar kanadensiska forskare att metoden inte ökar risken för autism hos den nyfödde. I studien ingick över 120 000 barn, födda mellan år 2005 och 2016 i Manitoba, Kanada.

Forskarna tillbakavisar därmed resultaten från en forskningsartikel publicerad i oktober år 2020. I den hävdade en annan forskargrupp att en epiduralbedövning ökade risken för autism med hela 37 procent, men studien blev hårt kritiserad för brister i sin metod.

Den nya studien är publicerad i JAMA Pediatrics.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.