Annons

Rymdsond med stora solpaneler framför en planet (Merkurius)

Rymdsonder tar ofta en komplicerad väg för att med hjälp av planeternas gravitation få högre fart och justera sin riktning. Kanske något ointuitivt krävs det mer energi för att nå en bana vid Merkurius, nära solen, än att komma till Pluto i de yttersta delarna av solsystemet. Förbiflygningen av jorden är den första milstolpen på BepiColombos färd mot Merkurius, dit den når i december 2025.

Bild: 
Esa

Så styrs Merkuriussonden under viruskrisen

Rymdbranschen påverkas också av den pågående coronapandemin. Den europeiska rymdstyrelsen Esa får hälsa den förbiflygande rymdsonden BepiColombo med en reducerad personalstyrka.

Annons

Publicerad:

2020-04-02

Rymdsonden BepiColombo har varit på väg mot Merkurius sedan slutet av 2018. Ombord finns bland annat svenskbyggda instrument. Den 10 april (långfredag) svänger den förbi mycket nära jorden, närmare än många satelliter. Då kommer markkontrollen i Darmstadt i Tyskland att genomföra en rad tester och kalibreringar av instrumenten. Precis som på andra arbetsplatser har de anställda fått speciella föreskrifter för att minimera smittspridningsrisken, så hela programmet genomförs med färre personer än vanligt på plats.

Det här är bara en av de effekter som viruskrisen har på rymdfarten. Esa och den ryska samarbetspartnern Roscosmos har redan tidigare meddelat att pandemin blev en av de avgörande faktorerna för att senarelägga Marssonden ExoMars, som skulle ha sänts iväg nu i sommar.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Det vore intressant att se en uträkning över energin som krävs för att komma till en bana nära solen kontra att komma till Pluto, ta gärna med hur hastigheten ökar genom att passera en stor massa på nära håll.

Jag vet att det är komplicerad matematik men jag misstänker att det är ganska många som är nyfikna på ämnet och med bra förklaringar så kanske man till och med kan förstå matematiken bakom.

Oj, det vet jag inte riktigt hur jag skulle göra. Jag får ta med mig den funderingen och kanske återkomma till den någon gång.

Lägg till kommentar