Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Se planeterna svänga runt i en uråldrig dans

I stjärnbilden Berenikers hår finns ett planetsystem där planeterna tycks vara bundna i ett resonansmönster. Det tyder på att det har varit ostört sedan planeterna först bildades.

Publicerad

Genom att dra en linje mellan två planeter vid regelbundna intervaller i deras bana får man ett unikt mönster för det planetparet. De sex planeterna i systemet HD 110067 är länkade vid varandra i en resonanskedja med förhållandena 3:2, 3:2, 3:2, 4:3 respektive 4:3.
Bild: Thibaut Roger/NCCR PlanetS CC BY-NC-SA 4.0

Med hjälp av mätningar med rymdteleskopet Cheops har en stor internationell forskargrupp studerat ett planetsystem med beteckningen HD 110067 som finns i stjärnbilden Berenikes hår.

Forskarna observerade planeterna när de passerar framför sin stjärna och tillfälligt förmörkar den lite. Genom att lägga pussel med observationerna och jämföra med simuleringar kunde de rekonstruera omloppsbanorna, och fann sex planeter vars banor parvis är relaterade till varandra med heltalsförhållanden. När den innersta planeten kretsar tre varv gör nästa planet två varv – de har alltså förhållandet 3:2.

Planetsystemet ostört i rymden

Sådana resonanser är vanliga, men det märkvärdiga är att det tycks finnas enkla resonanser i en kedja för alla sex planeterna. Forskarna tolkar det som att systemet har varit ganska ostört sedan planeterna bildades. Det ger en bild av hur en planetskiva kan bildas och utvecklas utan större våldsamma händelser, och forskarna vill nu studera det ytterligare.

Planetsystemet är litet och kompakt, med en omloppstid för den yttersta observerade planeten på 55 dagar. För tre av planeterna har forskarna kunnat mäta massan, och de visar sig vara ganska lätta. Radien är större än jordens men mindre än Neptunus, och de har antagligen stora vätgasdominerade atmosfärer.

Planeternas omloppsbanor är bundna i ett resonansmönster, där omloppstiderna relaterar till varandra som små heltal. Här är en skalenlig simulering.
Bild: Dr. Hugh Osborn, Universität Bern

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor