Annons

Läskflaskor

I USA dricker en person i genomsnitt 200 liter läsk varje år. I Sverige är siffran drygt 70 liter; nästan en fördubbling sedan 1980.

Bild: 
SMC/Wikimedia

Stökiga barn dricker mycket läsk

Femåringar som dricker flera läsk om dagen är mer aggressiva, enligt en ny amerikansk studie.

 
Annons

Publicerad:

2013-08-20

I USA dricks mest läsk per person i världen. I en undersökning av nästan 3 000 femåringar från 20 städer i USA visas att barn som konsumerar mycket läsk varje dag ofta är aggressiva, har koncentrationssvårigheter eller drar sig undan.

Över 40 procent av de undersökta barnen dricker minst en läsk om dagen, och 4 procent dricker fyra eller fler läsk varje dag. Ju mer läsk barnet dricker, desto vanligare att barnet förstör kamraters leksaker, hamnar i slagsmål eller liknande.

I studien har man justerat för socioekonomiska variabler samt även för faktorer som föräldrarnas hälsa, omfattningen av tv-tittande i hemmet eller om någon av föräldrarna varit dömd till fängelse. Även efter detta kvarstår sambandet.

Studien har utförts av forskare vid bland annat Columbia University, och har publicerats i Journal of Pediatrics.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.