Superdatorer sätts in mot coronavirus

Världens största superdatorer hjälper forskare att leta botemedel mot corona.

Publicerad
Världens mest kraftfulla superdator Summit har på kort tid identifierat 77 läkemedelsmolekyler som skulle kunna ha effekt på coronaviruset. Läkemedlet (grått) beräknas kunna binda till det utpekade virusproteinet (blått) och hindra det från att binda till den mänskliga receptorn (lila).
Bild: Micholas Smith/Oak Ridge National Laboratory, U.S. Dept. of Energy

Med hjälp av Summit, världens mest kraftfulla superdator, har forskare vid Oak Ridge National Laboratory i USA på kort tid lyckats identifiera 77 läkemedelsmolekyler som skulle kunna ha effekt på coronaviruset SARS-CoV-2.

Ett speciellt protein på virusets yta, det så kallade S-proteinet, tros vara det som överför smittan genom att binda till mänskliga celler. Forskarna byggde en datormodell av S-proteinet och testade sedan 8000 olika befintliga läkemedelsmolekyler i datorn. Simuleringarna vaskade fram 77 molekyler som kan binda till det utpekade proteinet och som nu kan undersökas vidare.

Beräkningarna kunde göras på någon dag. Med en vanlig dator hade det tagit månader, enligt forskarna som lagt upp resultaten här.

Nyligen publicerades en mer detaljerad modell av S-proteinet i tidskriften Science och en ny körning planeras med den förbättrade modellen.

Fler superdatorer deltar i kampen mot corona

Summit är inte den enda superdatorn som deltar i kampen mot corona. Världens näst största superdator, Sierra vid Lawrence Livermore Lab i USA, används även den för att leta botemedel mot viruset. Flera företag runt om i världen ställer också upp med datakraft.

Initiativet Folding@Home vid Stanford University i USA har startat ett projekt där de ber allmänheten om hjälp med att bekämpa corona. Genom att ladda ner ett program till den egna datorn kan outnyttjad processorkraft användas för att räkna på virusets struktur.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor