Svart hål var vampyrstjärna

Forskare trodde att det var ett svart hål. Men en ny analys visar att det är en stjärna som sugit i sig en annan stjärnas atmosfär.

Publicerad
Så här tänker sig en konstnär att dubbelstjärnesystemet HR 6819 kan se ut. Det består av en tillplattad stjärna omgiven av en gasskiva, och en annan stjärna som har förlorat sin atmosfär.
Bild: ESO/L. Calçada

F&F har tidigare rapporterat om upptäckten av vad forskarna tolkade som vårt mest närbelägna svarta hål. Några andra forskare tittade på samma stjärnsystem och hade en annan tolkning. De slog sig ihop med författarna till den första studien för att ta en närmare titt på stjärnsystemet med hjälp av teleskopen vid Europeiska sydobservatoriet, ESO.

Kallas för stjärnvampyrism

Tillsammans har de nu dragit slutsatsen att där inte finns något svart hål. Istället är systemet en speciell typ av dubbelstjärna där den ena parten nyligen har dragit till sig en del av den andra stjärnans atmosfär – något som ibland kallas för stjärnvampyrism. Det är ovanligt att lyckas observera den här kortvariga fasen i en dubbelstjärnas utveckling.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor