Syrisk provinshuvudstad har fallit

En av Syriens större städer togs nyligen av rebellerna. Den blir ett test för oppositionens förmåga att upprätta ett civilt styre, menar amerikanska konfliktforskare.

Publicerad

I början av mars intogs staden al-Raqqa i nordöstra Syrien av rebeller. Det är den första provinshuvudstad som fallit i rebellhänder, och det markerar en milstolpe i det syriska upproret, enligt forskare vid Institute for the study of war.

Al-Raqqa, en av Syriens sex största städer, har länge stått utanför konfliken, eftersom dess styrande sunnimuslimska stammar varit lierade med al-Assads regim. I februari anfölls dock staden av salafister och islamistiska grupper. Den föll inom ett par veckor. Nu vaktas myndighetsbyggnader av vakter för att förhindra plundring, och brödpriserna är åter på förkrigsnivå. De nya härskarna har även samarbetat med lokala ledare för att se till att vatten och elektricitet fungerar. Men samtidigt har Shariadomstolar upprättats för att hålla ordning, och närvaron av islamister har skapat en viss oro bland befolkningen. 

Enligt forskarna vid Institute for the study of war så föll al-Raqqa snarare på grund av den förändrade opinionen bland stadens ledande stamföreträdare, än genom en militär seger. Nu blir styret av staden ett test för rebellerna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor