Guterres: ”Vi måste stoppa vårt suicidala krig mot naturen”
Bnp är inte ett bra mått på välfärd. Det menar FN:s generalsekreterare António Guterres under miljötoppmötet Stockholm+50, där han samtidigt vädjar till världens ledare att lösa miljö- och klimatproblemen.
1972 stod Sverige värd för FN:s allra första miljökonferens och det blev ett viktigt startskott för det globala miljöarbetet. Nu, 50 år senare, har ännu ett miljötoppmöte inletts i Sverige. Förhoppningen med Stockholm+50 är ett förnyat engagemang för miljöfrågorna. FN:s generalsekreterare António Guterres satte tidigt tonen.
– Vi måste stoppa vårt meningslösa och suicidala krig mot naturen. Vi vet vad vi behöver göra och vi har allt fler verktyg att göra det, men vi saknar fortfarande ledarskap och samarbete. I dag vädjar jag till ledare i alla sektorer: led oss ut ur den här röran, sade han i sitt invigningsanförande.
Når inte målen
António Guterres pekade ut bnp, bruttonationalprodukten, som ett problematiskt mått på välfärd. Han menade att det nuvarande ekonomiska systemet belönar föroreningar och avfall.
– När vi förstör en skog skapar vi bnp. När vi överfiskar skapar vi också bnp. Det är inte ett bra sätt att mäta välfärd så som världen ser ut i dag, säger han.
Trots ambitiösa policydokument går måluppfyllelsen för det globala miljö- och klimatarbetet trögt. Det erkände statsminister Magdalena Andersson i sitt eget invigningsanförande efter att hon utsetts till ordförande för FN-mötet tillsammans med Kenyas president Uhuru Kenyatta.
– Vi har globala, nationella och regionala åtaganden att minska utsläpp, bromsa förlusten av biologisk mångfald och stoppa föroreningen av våra hav. Men vi är inte i närheten av att nå de här målen. Vi släpar efter, säger Magdalena Andersson.
Klimatresilient infrastruktur
Kenyas president Uhuru Kenyatta var inne på samma tema. Han efterfrågar ett djärvare och mer ambitiöst agerande under de kommande 50 åren.
– Trots sitt förhållandevis låga klimatavtryck lider Afrika oproportionerligt mycket av klimatförändringarna, säger Uhuru Kenyatta.
Torka, översvämningar och stigande havsnivåer är bara några av problemen. Han uppmanade världsledare att dubblera sitt bidrag till Gröna klimatfonden så att särskilt fattiga länder ska ges möjlighet att investera i klimatresilient infrastruktur.
Har inte 50 år till
Också kung Carl XVI Gustaf blev personlig. I sitt invigningsanförande berättade han att han var ung när FN:s allra första miljökonferens hölls 1972. Då följde han med sin farfar till invigningsceremonin. I dag är han själv farfar.
Kungen menar att vi har kommit långt sedan dess – då ansågs både vatten och luft vara något som människan fritt kunde utnyttja. Han framhöll samtidigt att vi inte har ytterligare 50 år på oss och vände sig direkt till beslutsfattarna:
– Ni har kunskapen, ni har verktygen. Nu är det dags att använda det, säger Carl XVI Gustaf.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.