Virtuell verklighet stärker medkänslan
En illusion som innefattar hela kroppen kan hjälpa våldsamma människor att förstå hur det känns att vara utsatt. Det tror forskare som studerat kränkningar i en virtuell verklighet.
Du står i hallen och ser dig själv i spegeln. Men det är en illusion. Du har VR-glasögon på dig. Kvinnokroppen du ser finns bara en virtuell värld.
Illusionen ingår i ett experiment som testar hur hjärnan påverkas av att möta en aggressiv person, antingen direkt eller som passiv åskådare.
De passiva åskådarna är också försökspersoner med VR-glasögon på sig. De ser kvinnan i hallen från sidan, som på film.
I nästa steg blir samtliga undersökta i en hjärnkamera. Där får de se en inspelad situation som utspelar sig i den virtuella hallen där de nyss har varit. En kostymklädd man dyker upp. Han verkar ursinnig och slänger en telefon i golvet.
– Åt helvete med den här!
Sedan tar han några steg framåt och kommer obehagligt nära.
Hjärnkamerans bilder visar att perspektivet är viktigt. De som upplevt att de befann sig i kvinnans kropp hade mer samordnad aktivitet i delar av hjärnan kopplade till det kroppsliga jaget och utrymmet runtomkring. Dessutom påverkades amygdalakärnorna, knippen av nervceller kända för att reagera på fara.
Virtuella situationer av det här slaget skulle kunna ingå i behandlingar av våldsamma personer, skriver forskarna i tidskriften Eneuro. Tanken är att det ändrade perspektivet ska göra det lättare att förstå hur det känns att vara utsatt.