Zikavirus angriper i direktsändning

Forskare brukar vänta i månader innan de publicerar sina resultat. Men ett experiment med zika-smittade apor rapporteras i realtid.

Publicerad
Zikavirus sprids via myggor och misstänks orsaka mikrocefali hos nyfödda.
Bild: iStock

I början av februari klassade Världshälsoorganisationen spridningen av zikavirus i Latinamerika som ett internationellt hälsohot. Viruset ­– en släkting till denguefeber och japansk encefalit ­– är misstänkt för att infektera foster så att barn föds med onormalt liten hjärna, så kallad mikrocefali.

Nyligen bestämde sig en grupp forskare vid University of Wisconsin–Madison i USA för att injicera viruset i tre makaker. På experimentets webbplats skriver de att nästan inget är känt om hur zikaviruset fungerar, hur det samspelar med immunsystemet eller hur det orsakar sjukdom.

Nya resultat redovisas fortlöpande på webbplatsen. Målet är att hjälpa andra forskare som arbetar med samma frågor.

I vanliga fall brukar medicinare hålla alla data hemliga tills de blivit publicerade i en vetenskaplig tidskrift, vilket kan ta månader. Sådana publiceringar ger prestige och ökar chanserna att få nya anslag.

Men på grund av den pågående smittspridningen har de amerikanska forskarna valt ett snabbspår. Inom kort planerar de att även smitta dräktiga apor med zikavirus.

Väl medvetna om att experiment på apor ofta leder till protester vädjar de till sina meningsmotståndare: ”Vi ber dem av er som överväger att försena forskning om zikavirus genom att använda informationen vi tillhandahåller här att tänka om.”

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor