Premium

Astrobiologi i spännande Marrakech

Text Vivi Vajda
Publicerad

Vi är en grupp forskare från Lunds universitet som nyligen startade projeket ” [Astrobiology: past, present and future” med Pufendorfinstitutet][] som gemensam plattform för seminarier, diskussioner och gränsöverskridande forskning. Just nu är vi i Marrakech, Marocko, för att delta i konferensen Geobiology in Space Exploration. Konferensen följs av en fälttur, bland annat till Ourzazate för att studera prekambriska stromatoliter och Marsliknande miljöer där man kan testa utrustning för Marsexpeditioner.


[Astrobiology: past, present and future” med Pufendorfinstitutet]: http://www.pi.lu.se/

Har haft en fantastisk dag med sol och 18 grader. Marrakech är verkligen en spännande stad. Alla byggnader går i ockra (påbud från stadsarkitekten) och man ser de snöklädda Atlasbergen i bakgrunden. Jag har turistat hela dagen och har förutom Sultanernas gravar varit med om det fantastiska folkvimlet i gamla stan och kikat på fossila ammoniter och trilobiter i basarerna. Händelserna i Kairo känns väldigt avlägsna här.

Astrobiologi är i dag ett snabbt växande forskningsområde i gränstrakterna mellan geologi, astronomi och biologi och vi är ett gäng forskare vid Lunds universitet som bl.a. studerar frågor kring livets uppkomst, existensen av liv under extrema betingelser, planetbildning och existensen av främmande planetsystem. Vi har delat in projektet i olika delar och jag leder gruppen Early Life vilket innefattar den geologiska aspekten av liv så som det förekommer i det geologiska arkivet. Rymdsonder har t.ex. undersökt Mars yta på jakt efter vatten och efter spår av liv och man har i extrema miljöer funnit livsformer man fram till nyligen inte visste existerade t.ex. bakterier som baserar sin metabolism på svavel eller arsenik. I augusti i år lyfter Marssonden och den består i princip av ett helt geokemiskt labb som med hjälp av en robot ska sända data till jorden.

Vi är sex forskare som kommer att delta i konferensen ” [Geobiology in Space Exploration][] ” som kör igång i morgon, med efterföljande fältexkursion ”Geomicrobiology and Geology from Precambrian to Quaternary” . Expeditionen går bland annat till Ourzazate för att se prekambriska stromatoliter och Marsliknande miljöer där man kan testa utrustning för Marsexpeditioner.

Måste ägna kvällen åt att arbeta på mitt konferensbidrag, Palynological applications in Astrobiology. Det kan jag förklara mer om senare i veckan för den som är intresserad. .


[Geobiology in Space Exploration]: http://www.irsps.unich.it/education/geoexp2011/

Text Vivi Vajda
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor