Bilden av en Nobelpristagare i kemi

Publicerad

För någon vecka sedan fick jag mejl från en tidigare arbetskamrat på Nobelmuseet. Hen ville att jag skulle ge förslag på Nobelpristagare i kemi till en kommande utställning. Jag är ju på intet sätt expert på kemiprisen, men jag lyckades ändå få ihop några förslag på pristagare som arbetat i gränsområdet mot fysik. Dels inom området radioaktivitet och kärnkemi, dels inom området röntgenstrålning och kristallografi. Speciellt inom det senare området finns ju en hel rad pristagare ända fram till våra dagar.

 

Men sedan hade jag ett ärende till Köpenhamn och passade på att titta in på antikvariat Vangsgaards utförsäljning vid Kultorvet. Där säljs böckerna först till enhetspriset 100 DKK, vilket sedan sänks varefter för att cirka två månader senare vara nere på 5 DKK. Det var vid detta avslutande pris som jag råkade komma och den första bok jag såg var ett fint exemplar av Åke Holmbergs ”Ture Sventon i Stormagasinet” från 1969, den vars namn var ”Ture Sventon i Varuhuset” när den först publicerades på svenska 1968. Den försvann snabbt ner i min påse!

 

På tåget hem började jag läsa den och kände genast att jag, skam till sägandes, aldrig läst den svenska versionen. Därför blev jag helt förbluffad när det dök upp en Nobelpristagare i kemi i kapitel 5. Det är professor Nickel, uppfinnare av den epokgörande vätskan P3X, en vätska som neutraliserar all lukt. ”En verdensartikel. Med en sprayflaska P3X i hånden kunne den argeste misdaeder slippe fra selv de skrappeste blodhunde.”

 

Handlingen i boken liknar den i de andra böckerna om Ture Sventon och det är samma sorts lysande illustrationer av Sven Hemmel. Dessa återger Nickel helt enligt beskrivningen: ”Professor Nickel havde en masse gråt hår, som ikke lod sig rede og børste på sedvanlig måde; det ville under alle omstaendigheder have stået lige ud i luften. Slipset sad af en eller anden gådefuld årsag altid under venstre øre.”

 

Jag har bläddrat i mina böcker om Nobelpristagare, men ännu inte hittat någon prisbelönt kemist som passar in på beskrivningen. Av Hemmels bilder tycker jag att Nickel närmast ser ut som Elias Canetti, som ju fick litteraturpris 1981. En granskning av Canettis karriär visar faktiskt att han disputerade för doktorsgraden i just kemi. Huruvida han någonsin gjorde en lika epokgörande uppfinning som P3X innan han övergick till författandet på heltid förtäljer inte historien. Inte heller om han någonsin blev föreslagen till Nobelpris i kemi!    

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor