Annons

Sojabönor, massmedia och vetenskap

Författare: 

Publicerad

2007-02-26
Ett japanskt populärvetenskapligt tv-program har erkänt att de förfalskat och överdrivit resultat, och även fått forskare att framstå som att de säger saker de inte sagt.Fallet som fick bubblan att brista handlade om jästa sojabönor och hur effektiva de var för att gå ner i vikt, men granskning visar att programmet regelbundet snedvridit forskning. Det hela diskuteras i senaste numret av Nature. (Läs t.ex. här eller här.)
"Deras mål är inte att rapportera vetenskapliga resultat, utan att få tittarsiffror", kommenterar en japansk forskare.
Som vetenskapsjournalist går det förstås inte att bli annat än bedrövad. Samtidigt känner jag att detta inte är mer än ett extremfall av den snedvridning som ofta förekommer i vetenskapsnyheter. Problemet är, som den japanske forskaren framhöll, att medier är ute efter att sälja. Det går dåligt ihop med god vetenskaplig forskning, som nästan alltid är långsam och försiktig. (Se Forskningens villkor, F&F 6/06.)
Går det att förena bra vetenskapsjournalistik med de krav som finns på säljande nyheter?
Jag vill tro att Forskning & Framsteg har bättre förutsättningar att skriva bra populärvetenskap, eftersom tidskriften ägs av en stiftelse och inte har vinstkrav. Och jag vill tro att att det finns människor som vill läsa om små framsteg, resultat som inte är entydiga, och forskning som inte löser cancerns i en handvändning.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

Kommentarer

Det kan tyckas svårt att "sälja" vetenskapen ibland. Gör själv en podcast om vetenskap och teknik med en av mina vänner (www.vetni.se) och vi vill ju underhålla samtidigt som vi sprider vetenskapliga tankar och rön. Fick mig att tänka efter där om jag inte själv tar i lite ibland, skjuter från höften och får ett påstående att låta mer sant än vad det egentligen är. Men så är det ju också med vetenskapen att inget är egentligen helt säkert och som vetenskapsman kan man leva med det. Det är vetenskapens natur. Men som journalist låter det inte lika bra med "forskare tror sig med ganska stor sannolikhet ha ...", som "forskare har funnit". Nåja i alla fall inom naturvetenskapen är det väl i alla fall så att man nära på ljuger om man tror sig veta något med bestämdhet. Och redan där blir det svårt att leverera något som griper tag och för en med.

Lägg till kommentar