Nästan aprilskämt – säl(l)an observerat
Det är nästan så att man tror att det är ett aprilskämt, men i Uppsala Nya Tidning stod nyligen (2010-03-27) att läsa om en upphittad sälkut av gråsäl fortfarande i livet och som rört sig minst 7 km upp på land, men förmodligen en betydligt längre sträcka då den sökt sig efter öppet hav. Issituationen och vintern i Norra Roslagen har varit en av de värsta på länge, med ett flertal båtar som fastnat i den tjocka och packade isen strax utanför Norrtälje och en sträcka längs ostkusten. Förutom isen så har vintern medfört en ovanligt hög nederbörd, upp mot en meter i snödjup på sina håll, och ett snötäcke som fortfarande ligger tjockt. Säkerligen har många flyttfåglar fått erfara att deras häckningsområden och rastplatser fortfarande ligger tyngda under snön då de nu anländer i stora skaror. Den vilsna sälkuten, som fötts tidigare på året måste ha begått ett stort misstag i valet av riktning då den sökt efter öppet vatten. Gissningsvis har honan lämnat ungen på isen och av naturliga skäl lämnat ungen eller aldrig återvänt genom att det hänt en olycka. Som sig bör lägger gråsälsungar på sig ett tjockt späcklager genom att dia från sin mor under de första tre veckorna, därefter lämnas de av honorna. Tack vare de stora fettförråden klarar sig sälungarna en tid helt utan mat och kan om så krävs söka sig långa sträckor efter öppet vatten och fiskemöjligheter. I normala fall behöver det inte innebära särskilt långa sträckor. Den första tiden är naturligtvis svår och kan i vissa fall då födan är svårfångad innebära att många sälkutar dör under första levnadsåret.
Det är mycket ovanligt att man hittar sälungar så här långt in på land, och i det här fallet är min gissning att den allmänt hårda vintern med det tjocka snötäcket har verkat förvillande för sälungen. En annan gråsälsunge råkade illa ut då den blev påkörd av en bil i närheten av Roslagsbro, också en ansenlig stäcka från närmaste havsvik så situationen har antagligen varit allmänt svår får sälarna längs ostkusten.
Irrande säl upphittad vid hasselbuske 7 km från havet:
http://www2.unt.se/avd/1,,MC=0-TYPE=paperarticle,00.html?db=UNTW&search7_guid=UNT201003270029
Bilolycka med sälkut:
http://www2.unt.se/avd/1,,MC=16-AV_ID=1027359,00.html
Hur det kommer sig att en sälkut fortsätter sin färd upp på land, bland buskar och träd, över vägar, under taggtrådsstängsel och in i hasselsnår får anses som en gåta. Man kan i alla fall konstatera att driften att söka efter öppet vatten är stark hos sälkutarna och att riktningen ibland kan bli fel. Det hade varit roligt att höra mer om det finns fler liknande observationer från samma eller andra områden.
Susanne Åkesson