Annons

Vem kan stoppa historikernas skrivdiarré?

Författare: 

Publicerad

2005-10-14
Finns det läsvärda böcker på över 800 sidor? Jag kan bara komma på två: Dostojevskijs Bröderna Karamazov samt Joyces Ulysses. Insikten om att man som mer medelmåttig författare bör hålla sig kortare har inte nått fram till svenska historiker och historieskildrare. De verkar lida av nedärvt Rudbeckianskt storhetsvansinne. Fick Ernst Brunners Carl XII-biografi i recensionsex av en svensk tidning, och stönade av plåga. Just det – mer än 800 sidor! Peter Englund har mig veterligen inte vågat överträda denna gräns än, men tro mig – det är en tidsfråga! Och hans blogg är lika omfångsrik som hans historieböcker. Jag är övertygad om att herrar som Brunner, Englund och Dick Harrison, skulle kunna prestera över 500 sidor om personer som Ulrika Eleonora och Carl XIII! Men fenomenet breder också ut sig vid universitetens historieskrivning. Bland annat Lundainstitutionen har på senare år gett ut en doktorsavhandling som påminner mer om en telefonkatalog än en akademisk avhandling till såväl layout som innehåll. Men föralldel, fenomenet finns internationellt också. Jag har på senare tid t ex försökt plåga mig igenom Montefiores uppenbarligen totalt oredigerade Stalinbiografi. Jag instiftar härmed ett pris till den som förmår skriva en svensk kungabiografi på under 200 sidor! Jag är övertygad om att jag aldrig behöver dela ut det.

Kommentera:

7

Dela artikeln:

Kommentarer

Psst. Peter Englund skriver en bok om drottning Kristina som inte blir längre än 130-140 sidor (enligt honom själv). Har du priset redo den 20 december?

Absolut!Har du förslag på typ av pris? Tänkte på en novellsamling av Borges, en deckare av Simenon, eller någon annan författare med förmåga att skriva koncentrerat!

Jag säger bara detta:http://web.telia.com/~u18119213/less-is-more.html(Obs. Ej spam!)

Ibland har man inte tid att skriva kort ;)

Att köpare på bokmarknaden betalar för 800 sidor Brunner är väl deras ensak. Ett större problem är att historiska avhandlingar blir längre och längre. Det sägs att en doktorsavhandling ska vara på 160 sidor, men oroväckande många är på 400-500 sidor eller mer. Den kloke och välformulerade kan säga rätt mycket på 160 sidor. Så jag håller med - Less is more!

En sak till - 1969 kom en biografi över Gustav VI Adolf på 55(!) sidor av en Ebba Samuelsson.Inte illa!

Först och främst så är det ett misstag att uppfatta Brunners bok som en biografi, fast det onekligen är väldigt lätt gjort. Bland annat innehåller den sannolikt nära nog 2 000 sakfel, i varje fall under de första 300 sidorna är det i genomsnitt mer än två misstag per sida. Sedan är det så att de citat som ges ur brev o.dyl. oftastär "klipp och klistra-produkter" som består av delar av olika brev, ibland kryddade med Brunners egna tillägg. Åtskilligt källmaterial är vridet 180 grader, så att t.ex. människor som frikändes blir hängda etc. Med Brunners metod skulle det enkelt gå att göra en massmördare av moder Teresa och ett helgon av Pol Pot.

Lägg till kommentar