Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Snabbare än ljuset – vilka bryr sig?

Publicerad

Min gode vän Benny sms:ade mig i går och frågade: ”Man har hittat en partikel som är snabbare än ljuset. Stämmer det?”

Inte så värst uppdaterad, men desto mer upphetsad, surfade jag raskt bland webbtidningarna och fann följande oerhörda påstående: forskare vid CERN i Schweiz och i Italien hade i ett gemensamt experiment uppmätt hastigheter högre än ljusets för neutriner som färdats 732 km mellan laboratorierna.

Om mätningarna stämmer (vilket jag starkt betvivlar), så är en av grundvalarna i modern fysik skjuten i sank; den speciella relativitetsteorin. Den säger nämligen att om en partikel med massa accelereras upp mot ljusets hastighet så ökar dess massa. Den blir vid riktigt höga hastigheter så stor att det inte går att uppbåda krafter att öka dess hastighet ytterligare, mot ljusets hastighet eller förbi den. Enligt teorin, alltså.

Det finns faktiskt partiklar utan massa, som fotonen (ljuspartikeln). Dessa rör sig med ljushastigheten. Man var faktiskt länge osäker på om neutrinon själv hade massa. Däremot kan partiklar i princip födas till hastigheter högre än ljuset; dessa partiklar kallas tachyoner men har inte observerats. Det nämns inte alls i media hur den här möjligheten skulle kunna spela in.

Och på tal om media. När jag nu i morse ville låta morgontidningen berätta om detta oerhörda, så upptäckte jag till min fasa att jag hade bläddrat igenom DN:s förstadel utan att hitta något. Inte något alls… Morgonsömnig, tänkte jag, och bläddrade en gång till. Men nej, DN valde att inte skriva någonting om denna världshändelse. Jag sträckte mig undrande efter SvD i stället och upptäckte till min lättnad att halva sidan 13 i förstadelen hade ägnats åt en artikel om det hela. En självklarhet att göra det, egentligen.

Men varför bryr sig inte vår största morgontidning?

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor