Sojabönor, massmedia och vetenskap

Text Johan Falk
Publicerad

Ett japanskt populärvetenskapligt tv-program har erkänt att de förfalskat och överdrivit resultat, och även fått forskare att framstå som att de säger saker de inte sagt.Fallet som fick bubblan att brista handlade om jästa sojabönor och hur effektiva de var för att gå ner i vikt, men granskning visar att programmet regelbundet snedvridit forskning. Det hela diskuteras i senaste numret av Nature. (Läs t.ex. här eller här.)
”Deras mål är inte att rapportera vetenskapliga resultat, utan att få tittarsiffror”, kommenterar en japansk forskare.
Som vetenskapsjournalist går det förstås inte att bli annat än bedrövad. Samtidigt känner jag att detta inte är mer än ett extremfall av den snedvridning som ofta förekommer i vetenskapsnyheter. Problemet är, som den japanske forskaren framhöll, att medier är ute efter att sälja. Det går dåligt ihop med god vetenskaplig forskning, som nästan alltid är långsam och försiktig. (Se Forskningens villkor, F&F 6/06.)
Går det att förena bra vetenskapsjournalistik med de krav som finns på säljande nyheter?
Jag vill tro att Forskning & Framsteg har bättre förutsättningar att skriva bra populärvetenskap, eftersom tidskriften ägs av en stiftelse och inte har vinstkrav. Och jag vill tro att att det finns människor som vill läsa om små framsteg, resultat som inte är entydiga, och forskning som inte löser cancerns i en handvändning.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor