Premium

Tankar om konspirationsteorier

Publicerad

Jag har hittat ett nytt konspirationsteoridrabbat område! På min lilla lista över historierelaterade KTDO:n fanns redan items såsom hällristningar, nationalsångens bortcensurerade verser, och olagliga vargutplanteringar. Nu kan jag lägga till… jesuiterna. En katolsk orden som tydligen inte bara är en intressant historisk aktör i sin egen rätt utan även ligger bakom Titanics förlisning och mordet på John F. Kennedy!

Det lustiga med konspirationsteoridrabbade områden är att de alltid är så synliga. Det handlar nästan alltid om fenomen som diskuterats länge och i flera olika forum. KTDO:n är allmänt kända och dessutom gärna storslagna och glamorösa (ja, med undantag av vår påfallande slätstrukna nationalsång, då). Det är aldrig granbarkborrar staten planterar ut för att plåga befolkningen, det är vargar. Det är hällristningar som lockar till fantastiska tolkningar, inte de vanliga arkeologiska fynden (stolphål och lager av jord i fyra olika nyanser av brunt). Och naturligtvis är det de tjusiga jesuiterna som smyger omkring med förgiftade dolkar under slängkapporna, inte svenska kyrkans diakoni.

Kan vi inte få några mer demokratiska konspirationsteorier, där lite småtrista grupper av folk och fä också får del av anklagelserna om sinistra sammansvärjningar? Är det inte på tiden – bara för att nämna ett exempel – att allmänheten får veta att prinsessan Estelle bytts ut mot en robotbebis, konstruerad av en hemlig förening av villaägare och lätt överviktiga, kastrerade hankatter?

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor