Tar robotarna över?

Publicerad

Det är fredagseftermiddag. Familjebilen kommer och hämtar mig på jobbet. Under färden för att hämta upp hustrun berättar den vilken väg den har valt till landstället utifrån det aktuella trafikläget. På väg ut från staden sträcker vi ut oss i baksätet och läppjar behagfullt på ett glas vin.

Detta är science fiction idag men inte om några år.

Robotarna är på väg in i våra liv.

Ytterligare några år senare kommer robotarna att ingå i umgängeslivet och familjen. Robotar kommer att göras så människolika (”hubotar”) att några av oss kommer att föredra dem som partners framför andra människor. Tillverkarna kommer att erbjuda individuellt skräddarsydda robotar som har allt vi skulle vilja se hos en partner och mer därtill. Tjat, klagan, gnabb, bråk och även trist vardagsrutin kan väljas bort. Visst blir de första hubotarna dyra, men masstillverkning av bashubotar och en begagnadmarknad kommer snart att göra hubotar överkomliga för var och en.

Det här tål att funderas på.

Men i förlängningen kommer vi att ställas inför allvarligare frågor som berör robotar.

Filosofen Linda Johansson har skrivit om robotarnas oundvikliga framtida roll i våldsamheter och krig i boken ”Äkta robotar”. Hon ger inspiration till frågan.

Redan idag kan en operatör, som sitter på andra sidan av jordklotet, styra en bombförsedd drönare mot sitt mål med meterprecision.

I morgon kan vi ha arméer av robotar som tar hand om grovjobbet på slagfältet; det som betraktas som ”dull, dirty and dangerous”. Om striden begränsas till att de slår ut varandra har vi ju faktiskt vunnit något; människoliv sparas. Men i denna fas av robotevolutionen kommer robotarna fortfarande att ta order från militärer och politiker via sina operatörer, vilket innebär att robotarna högst sannolikt kommer att dirigeras mot mänskliga mål.

Nästa steg i robotevolutionen, den så kallade singulariteten, kommer förmodligen att bli helt avgörande. Robotarna kommer till slut att bli fullständigt överlägsna när det gäller minne, reaktionsförmåga, logiska resonemang och snabba beslut. Att inkludera människor ”i loopen” under konflikter eller stridigheter blir en hämsko och kan leda till nederlag. Och när robotarna drar slutsatsen att vi människor är underlägsna i dessa aspekter ligger vi löst till. Inom samhällets alla områden.

Det här är inga nyheter inom science fiction-genren; snarare ett favoritämne. Redan tidigt togs ”robotlagar” fram som skulle inprogrammeras och förhindra att robotarna vänder sig mot människan.

Men dessa är inte perfekta och allvarliga problem för mänskligheten kan ändå uppstå (se till exempel filmen I robot).

Låt oss ändå vara optimistiska och tro på möjligheten till en fredlig och fruktbar samlevnad med framtidens avancerade robotar. Då återstår dessvärre frågan hur robotarna kommer att användas av kriminella och terrorister. Kommer dessa grupper få möjligheter att programmera beväpnade robotar till rån, mord och terrordåd i en utsträckning som till slut leder till det civiliserade samhällets upplösning och till människans evolutionära utplåning?

Frågan är svår eftersom den är så multidisciplinär; ska vi kunna göra kloka profetior om detta behövs insikter från ett flertal områden.

Men det skulle vara mycket intressant att höra vad FoF:s kloka läsare har att säga om robotframtiden.

Kommentera alltså gärna! 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor