Annons

Bokanmälan: Språkvård för nya läsare

Publicerad:

2000-12-01
Åh, nej, varför kan han inte hålla sig till det han är bra på? Det var min första tanke när jag såg att Fredrik Lindström skrivit en bok om språkvård.

Författaren är i första hand känd som komiker, bland annat från filmen Vuxna människor och radions Hassan. Men det visar sig att min tanke var fel. Detta är en bra bok. Fredrik Lindström har något att säga.

Bokens verkliga styrka är dess tydliga rågång mellan skrivet och talat språk. Det talade språket är var och ens privata angelägenhet. Här ska ingen besserwisser komma och tafsa. Vad som är rätt avgör den talande allena, och endast om hon omedvetet gör sig till åtlöje har vi rätt att påpeka det löjeväckande.

När det gäller det skrivna språket är det annorlunda. Här finns det rätt och fel. Och listan på vad som är vad känns igen, helt enligt Fredrik Lindströms egen princip. Bokens titel, världens dåligaste språk, är bokens antites. Det är vi språkanvändare som avgör hur illa det ska gå med svenskan.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar