Annons

Bot för uttråkade papegojor

Datorlek piggar upp.

Papegojor är sociala varelser. I naturen lever de i flock i ständigt umgänge med varandra, men när de hålls som sällskapsdjur lämnas de ofta ensamma långa stunder. En papegoja utan stimulans blir nedstämd och olycklig, och kan bli skränig och börja plocka fjädrar.

Forskare från Massachusetts Institute of Technology i USA försöker nu utveckla datorprogram avsedda för papegojor som ska hjälpa mot leda. Projektet verkar gå bra. Papegojan Arthur har lärt sig att manövrera en joystick med näbben och kan med hjälp av den leka enkla lekar och spela musik.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Nu förstår jag varför "Jacki" som min goja hette plockade av sig sina vackra sjärtfjädrar, annars var han en, som ni vet, mycket smart och lärde sig att tala och t.o.m. visa hänsyn när jag var sjuk. Vilka fantastiska och smarta fåglar Grå Jaco är.

Lägg till kommentar