Här äter kakaduan med pinnar

Med hjälp av två olika pinnar lyckas kakaduorna lirka fram nötter ur en glasbur.

Publicerad
kakadua håller pinne i näbben som den petar in i en glasbur

Kakaduan använder två olika pinnar för att komma åt nöten.
Bild: Thomas-Suchanek

Forskare i Österrike har nyligen observerat hur kakaduor, Cacatua goffiniana, på ett snillrikt sätt lyckats lirka ut cashewnötter från en låda. För att nå cashewnötterna var kakaduorna först tvungna att slå igenom ett pappersmembran med en kort spetsig träpinne och sedan fiska ut nötterna med en rosa böjlig pinne.

Fåglarna släpade också med sig båda verktygen till lådan. Forskarna slår därmed fast att kakaduorna inser behovet av båda verktygen innan de använder något av dem. Det är ett beteende som tidigare bara observerats hos människor och schimpanser. Studien är publicerad i tidskriften Current Biology.

© Osuna-Mascaró et al. CC BY-SA

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor