Inspelat bröl ska dämpa aggressiva flodhästar

Ljudinspelningar ska få flodhästar mer välvilligt inställda till främmande individer – något som kan rädda dem från utrotning.

Publicerad
flodhäst gapar stort, kroppen under vatten
Flodhästar låter högt och kan skilja individer åt genom deras röster.
Bild: Nicolas Mathevon

Det karaktäristiska ljudet hos flodhästar kan beskrivas som ett omväxlande väsande och tutande som hörs på långt avstånd. De lever i grupper bestående av honor, hanar och ungar och flera grupper kan leva sida vid sida i samma sjö.

Ett franskt forskarlag har upptäckt att deras läten är viktiga för att upprätthålla de sociala grupperna. I en studie slår forskarna fast att flodhästar känner igen varandras röster. Till exempel svarar de en granne mindre aggressivt än en främling. Studien om flodhästarnas läten är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

Nicolas Mathevon är professor vid University of Saint-Etienne, och en av författarna bakom studien. Han och hans kollegor är bioakustiker, vilket innebär att de är intresserade av hur djur kommunicerar genom ljud.

– Resultaten av våra experiment visar tydligt att flodhästar har detaljerad kunskap om rösterna hos alla individer runt omkring dem. Varje flodhäst har en egen röst, säger Nicolas Mathevon.

man med skägg och glasögon i kakhikläder och hatt. Grönska i bakgrunden
Nicolas Mathevon, bioakustiker.
Bild: Privat

Ljudinspelningar kan få stor betydelse

Flodhästar lever i Afrika söder om Sahara, men de minskar i antal. De jagas både för betarnas och köttets skull. Flodhästen är också ett av de djur som dödar flest människor. Risken för konflikt ökar i områden där människa och flodhäst lever sida vid sida. För att vara så stor är flodhästen förvånansvärt snabb, och den är extra aggressiv om någon kommer för nära deras ungar.

Det franska forskarlaget tror att de nya forskningsresultaten kan bli viktiga i bevarandearbete. Djur flyttas med jämna mellanrum mellan populationer för att motverka inavel och för att öka den genetiska mångfalden.

Inför nästa flytt ska forskarna testa att i förväg spela upp flodhästarnas läten för de blivande grannarna.

– Vi tror att det kan vara möjligt att vänja de lokala flodhästarna vid de nyas röster innan de anländer, och vice versa. Den här åtgärden kommer troligtvis inte att vara tillräcklig för att undertrycka all aggression, men det kan hjälpa, säger Nicolas Mathevon.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor