Annons

Resan till rymdstationen får kosta

Var tjugonde resenär till rymdstationen skulle kunna tänka sig att betala upp till fem miljoner för sin resa. Extrema snabbtåg mellan Göteborg och Stockholm är dock inte mycket att betala för. Det visar Forskning & Framstegs reseenkät.

Publicerad:

2002-09-01
Vad skulle du betala som mest för en resa med luftskepp tur och retur mellan Göteborg och London? Det var en av fem frågor som ställdes till besökarna på Forskning & Framstegs webbplats och på vetenskapsfestivalen i Göteborg i våras.

Det visade sig att en resa med luftskepp var populär. Hälften av de tillfrågade skulle vara beredda att betala 5 000 kronor. Läs mer här.

Ytterligare en av de fem frågorna gällde en utopisk katalysator. Utsläppen av växthusgasen koldioxid anses i dag vara bensinmotorernas största miljöproblem. Katalysatorerna renar nämligen inte avgaserna från koldioxid. Men anta att det lanserades en helt ny typ av katalysator som tog bort 99 procent av koldioxiden och att den gick att enkelt ansluta till en bil som du använde. Vad skulle du betala som mest för en sådan katalysator? 34 procent svarade 5000 kronor och lika många 10000 kronor.Läs mer här.

Ännu mindre fick en tur och returresa med framtida supersnabbtågen mellan Göteborg och Stockholm kosta. En övertygande majoritet tyckte att 2500 kronor var smärtgränsen för biljett priset. Detta trots att restiden minskades från tre timmar till en.Läs mer här.

Den mest spektakulära resan vore kanske en med en rymdfärja till den internationella rymdstationen. Vad skulle du betala som mest för en weekend i rymden? Helpension och transport tur och retur ingår. De allra flesta svarade 100000 kronor. Men var tjugonde svarade att de var beredda att betala 5 miljoner kronor. Vad tycker du?Läs mer här.

Alla frågor, de fullständiga resultaten och mycket mer om framtidens transporter hittar du vi länkarna uppe till höger.

Bland de inkomna svaren lottdes en vinnare fram. Nisse Dohrner i Bollebygd har vunnit en lyxig weekend på Hotell Smögens havsbad och en specialguidad vandring på nordens ark!

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar