Annons

Död stjärna lyser än

Astronomerna tror att nya stjärnor håller på att bildas ur stoftet.

I slutet av 1600-talet exploderade en stjärna på natthimlen i riktning mot stjärnbilden Cassiopeia. Den är än i dag den yngsta kända supernovan i vår galax Vintergatan. De söndertrasade resterna av stjärnan kan ses lysa på himlen i många färger och heter Cassiopeia A.

Hubbleteleskopet har nyligen observerat supernovaresterna och har för första gången kunnat urskilja ansamlingar av gasklumpar. Det skulle kunna vara förstadiet till nya stjärnor som skapas ur stoftet från den gamla stjärnan.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar