Annons

Bokanmälan: Statistik för alla

Författare: 

Publicerad:

2002-12-01
Även i myrornas krig på TV söker människan efter mönster - vi vill ha ordning, vi vill gärna veta vad det blir för väder i morgon och att vinna på spel skulle inte vara så dumt heller.

Men det är inte mycket som går att förutsäga exakt. Slumpen står i vägen för vårt behov av kontroll. Ett sätt att få syn på slumpen är att behandla verkligheten statistiskt, att göra samma sak många gånger (eller oftast bara tänka sig göra det) och se vad utfallet blir. Sannolikheten ersätter på det viset den absoluta sanningen.

Sant eller sannolikt handlar om slumpen, om hur man med hjälp av matematisk statistik ställer upp modeller för vetenskaplig utforskning av slumpen. Eftersom livet består av slumpmässigheter, finns det många exempel på hur vi kan resonera när vi har att göra med osäkerhet och själva vill göra vissa uppskattningar. Och hur vi kan undvika att bli lurade av statistik. Det är både kul och lärorikt.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar