Annons

Stenregn i januari

Dags för meteorsvärmen Quadrantiderna.

I början av januari passerar jorden en svärm grus från en gammal komet som har gått i tusen bitar. Det innebär att den som är morgonpigg den 3-4 januari kan se ovanligt många stjärnfall, upp till 20 stycken på en timme om han eller hon har tur.

Meteorerna ser ut att komma från ett och samma ställe på himlen, likt Leoniderna (bilden). Men i Quadrantidernas fall kommer de från stjärnbilden Björnvaktaren. Månen kommer att vara full den 7 januari och därmed lysa starkt över himlen. Bäst är därför att observera meteorsvärmen i gryningen när månen befinner sig under horisonten. Björnvaktaren står då högt på himlen i sydost.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar