Annons

Valexplosion

Valen exploderade under en transport genom staden Tainan i Taiwan. Den 50 ton tunga och 17 meter långa kaskeloten var på väg för att undersökas av forskare och senare konserveras.

Författare: 

Publicerad:

2004-09-01

Explosionen berodde på förruttnelseprocesser där gaser bildats inne i valens bukhåla. Till slut blev trycket så högt att djuret sprack. Valen hade strandat levande på ön, men gick inte att rädda.

Kaskeloten är en tandval och en mycket skicklig dykare som gärna äter bläckfisk. Speciellt för kaskeloten är det stora kantiga huvudet som innehåller närmare 2 000 liter av en eftertraktad, vaxartad olja. År 1964 var rekordåret för kaskelotfångst - hela 29 000 kaskeloter fick sätta livet till.

Sedan 1986 råder förbud mot kommersiell valfångst. Undantagna är vissa urbefolkningar som får jaga val. De traditionella fångstländerna Island, Norge och Japan har blivit kritiserade för att kringgå förbudet under förevändningen att deras jakt handlar om forskning.

Säkra uppgifter om kaskelotbeståndets storlek saknas.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 859 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)