Mus klonades från fryst kadaver

Celler från möss som legat i en vanlig frys i 16 år har blivit klonade.
Publicerad

Japanska forskare har för första gången klonat celler från en djurkropp som blivit djupfryst utan några speciella förberedelser. De enda frysta celler som tidigare blivit klonade var infrysta med speciella frostskyddsmedel.

De nya resultaten är ett steg på vägen mot att återskapa mammutar bevarade i permafrost, enligt Teruhiko Wakayama, reproduktionsbiolog vid Riken center för utvecklingsbiologi i Kobe, Japan.

– Jag vill gärna göra ett försök. Preliminära experiment är redan i gång, skriver han i ett mejl till Forskning & Framsteg.

Teruhiko Wakayama och hans medarbetare isolerade hjärnceller från möss som hade förvarats vid minus 20 grader i upp till 16 år. Från cellerna kunde de skapa så kallade embryonala stamcellslinjer. Kärnor från sådana celler överfördes till tömda musägg. Äggen fick sedan utvecklas i en surrogatmamma som födde levande musungar.

Att klona en mammut kommer att bli betydligt svårare. Den enda tänkbara surrogatmamman är en elefant. En stor del av elefantens normala reproduktionsbiologi är fortfarande okänd, och ingen vet om ett mammutfoster kan utvecklas normalt i elefantens livmoder.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor