Annons

Svävande blod

Minimala droppar av blod och andra vätskor flyttas med hjälp av magneter.

Författare: 

Publicerad:

2005-01-01

Att lyfta stora objekt med hjälp av starka magneter är inte nytt. Nu har en grupp fysiker vid A&M University i Texas vänt på steken och lyckats flytta extremt små partiklar. Igor Lyuksyutov och hans kolleger placerade elektroder och magneter på en metallplatta och kunde sedan lyfta och flytta droppar med en precision på 300 nanometer.

Forskarna tror att deras teknik kan komma till användning i mätutrustningar. Fritt svävande partiklar och droppar kan mätas och undersökas betydligt noggrannare än om de ligger på en yta.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Jämfört med vad som finns att läsa på Physicsweb är referatet i F&F närmast torftigt. Det finns inte ens några vägledande mått i F&F:s referat och det står inte, att permanentmagneterna är monterade på en stålplatta, som i F&F betecknas "metallplatta". Är andra referat i F&F av samma låga kvalitet kan man med fog ifrågasätta, om man kan lita på referaten i F&F. Det finns en uppenbar risk, att kvaliteten börja närma sig nivån på de referat man kan läsa i mindre seriösa populärvetenskapliga tidskrifter och även i dagstidningarnas spalter med "nytt från vetenskapsvärlden". Det kan knappast vara meningen att man på egen hand ska behöva lägga tid på att kontrollera uppgifterna i F&F. Då kan jag använda prenumerationsavgiften till andra och nyttigare ändamål. Ytterst handlar det naturligtvis om kompetens och ambitioner hos medarbetarna hos F&F, som man kan börja undra över. Med vänlig hälsningTorbjörn KlittervallLund

Tråkigt att du uppfattar min korta notis om svävande blod som torftig. Du har helt rätt i att notisen är mycket kortfattad och jämfört med källan betydligt snålare med uppgifter. Redaktionens tanke med korta notiser är att få plats med många och därmed kunna erbjuda en bredd som vår tidning gör anspråk på. Fördjupningar hittar du i tidningens längre artiklar.Det finns förstås en fara i att korta texter ibland blir så korta att de blir meningslösa. I detta fall tycker jag nog att det viktigaste är nämnt, men dina och andra läsares synpunkter är viktiga för att finna en vettig balans. Tack alltså för ditt inlägg!

Lägg till kommentar