Annons

Ny minimåne hittad runt Saturnus

Sonden Cassini har upptäckt en ny måne till planeten Saturnus.

Den lilla månen kretsar kring sin planet i den yttersta av Saturnus stora ringar, den så kallade A-ringen. Månen, som för tillfället får heta S/2005 S1, är bara 7 kilometer tvärs över, men dess gravitation är tillräckligt stor för att skapa vågrörelser i ringens yttersta kant.

Redan i slutet av 1800-talet hade studier av ljus från ringarna pekat på att de består av isklumpar, något som senare undersökningar har kunnat bekräfta. De flesta isbitarna är ungefär en decimeter i diameter, men det förekommer både mindre och mycket större klumpar. Genom att noggrant studera den vågrörelse (pilarna) som den nyupptäckta månen framkallar, hoppas astronomerna kunna uppskatta dess massa. S/2005 S1 är Saturnus femtionde måne.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar