Annons

Så går spagetti sönder

Varför bryts spagettistrån i flera små bitar?

Annons

Publicerad:

2006-03-01

Det är en fråga som förenar matlagare och fysiker. Nu har två franska forskare, Sébastien Neukirch och Basile Audoly vid Université Pierre et Marie Curie i Paris, löst problemet.

Med hjälp av höghastighetskameror undersökte de vad som händer om man böjer en elastisk stav och sedan släpper den. De fann att staven inte svänger som en trampolin som man skulle kunna tro.

I stället startar vågrörelser genom staven som gör att spänningarna faktiskt ökar efter att man släppt den. Det är dessa spänningar som leder till att staven bryts.

Att en stav, eller ett spagettistrå, bryts på flera ställen samtidigt beror på att varje brott är som ett nytt släpp, och det ger i sin tur upphov till nya vågor, nya spänningar och nya brott.

Men lösningen innebär att en ny fråga infinner sig. Vad är det som sätter stopp för fragmenteringen - det blir ju inte hur många småbitar som helst? Det tänker de båda fransmännen ta reda på härnäst.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.