Annons

Adam Dunkels

Han belönas för kommunikation med kylskåp och satelliter.

Författare: 

Publicerad:

2008-06-01

Chester Carlson-priset, det mest prestigefyllda pris för it i Sverige, gick i år till Adam Dunkels, doktor i datorkommunikation vid SICS, Swedish Institute of Computer Science.

Han får priset för att ha gjort det språk som används på internet, IP, tillgängligt även för minnessvaga mikroprocessorer som finns i till exempel cd-spelare, elektroniska bilnycklar och kylskåp. Därmed försvinner behovet av speciella datorer och program för att kommunicera med mikroprocessorerna, eftersom alla persondatorer förstår IP.

Genom att förenkla och skala bort allt som inte är nödvändigt minskade Adam Dunkels programkoden till en tjugondel, och det nödvändiga arbetsminnet krympte till en tiotusendel. Det bantade programmet används redan i bland annat bilmotorer, övervakningsbojar i Östersjön och transportcontainrar.

- Min favorit är en svärm av kubikdecimeterstora satelliter som övervakar jordens magnetfält för att förutsäga jordbävningar. Jag fick ett e-brev där tillverkarna berättade att de hade precis hundra byte kvar i minnet, och att de var jätteglada över att mitt program fick plats, säger Adam Dunkels.

Det nedbantade programmet är långsammare än det som finns i persondatorer, men eftersom små system sällan har mycket data att skicka är det inget problem.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar