Annons

Elever sov tyngre med nya lysrör

På de flesta skolor och arbetsplatser är belysningen gulaktig. Det kan enligt sömnforskare leda till sömnproblem eftersom våra ljusreceptorer, som spelar en viktig roll för dygnsrytmen, främst reagerar på blå våglängder.

Annons

På en högstadieskola utanför Stockholm installerades under en vintermörk treveckorsperiod moderna fullspektrumlysrör, som i likhet med dagsljus innehåller mer av blå våglängder.

Före, under och efter försöket mätte forskarna halten av det sömnighetsrelaterade hormonet melatonin och undersökte med rörelsemätare hur tungt eleverna sov. Eleverna fick dessutom föra sömndagbok och skatta sin vakenhet var tredje timme. Med fullspektrumlysrör i skolan blev eleverna piggare på förmiddagen, tröttare på kvällen och fick en mer effektiv sömn.

- De gick i och för sig inte och lade sig tidigare, men de rörde sig mindre på nätterna vilket brukar tolkas som att sömnen är mer effektiv. Det är sannolikt inte en placeboeffekt, eftersom man är omedveten under sömnen. Annars kan det vara ett problem att personer känner sig piggare bara för att studien pågår, säger Arne Lowden, sömn- och ljusforskare vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet och ansvarig för studien.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.