Annons

Alfa Centauri. Två stjärnor, A och B, över planeten Saturnus horisont.

Bild: 
NASA/JPL/Space Science Institute

En ny jord nära oss?

Två grupper av astronomer, en amerikansk och en europeisk, tävlar om att hitta en jordlik planet runt våra närmaste grannar.

Annons

Alfa Centauri A och Alfa Centauri B är ett tvillingpar som med blotta ögat syns från jorden som en enda starkt lysande stjärna. Ljuset från den lilla ljuspricken på sydhimlen färdas i drygt fyra år för att nå fram till oss. Det är en mycket kort tid på en kosmisk skala; om en planet hittas runt Alfa Centauri blir den vår absolut närmaste granne utanför solsystemet. Men att åka dit och hälsa på kommer ändå att ta tid. Med dagens teknik skulle det ta ungefär 80 000 år att komma fram.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

med solsegel och laser tar det kortare tid med bara segel tar det ungefär 1000 år ca -såg uppgiter på youtube på just 1000 år som kortast med största segeln var det 400m2- det måste ju gå ned till 50 år med bara intution och genialitet bara med dagens vetskap bara man kombinerar